Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Instagram


Skupština slobodne Srbije: SNS razara i smisao mesnih zajednica

Srpska napredna stranka i njeni sateliti nedavno su proglasili pobedu na izborima za savete mesnih zajednica u nekim vojvođanskim opštinama, potpuno ignorišući činjenicu da na ovim izborima ne bi smele da učestvuju stranke već isključivo građani, podržani od svojih komšija, odnosno da je smisao ovih saveta da u njima sede ljudi koji bi se borili za interese stanovnika delova grada ili sela, a ne za interese političkih partija.

Na primeru proglašenja pobede na mesnim izborima, Srpska napredna stranka još jednom demonstrira monopol svoje vlasti i moći ostvaren totalnim gušenjem sloboda i gaženjem političkih prava građana; na ovaj način ona je praktično razorila smisao postojanja mesnih zajednica.

Pritom su i na ovim izborima upotrebljavana sva sredstva koje inače ova stranka primenjuje na izborima od 2012. godine, pretvarajući ih u lakrdiju: aktivisti SNS-a su došli sa strane, vršili pritisak na građane da glasaju za njihove kandidate, uslovljavajući ih radnim mestima ili nudeći novac ili nešto drugo za glasove, delili listiće sa već unapred otkucanim imenima koja moraju da se zaokruže…

Očevici tvrde da su, recimo, u Sečnju primećeni i primeri „bugarskog voza“, ali i pored svega, mnogo građana nije glasalo za kandidate SNS-a već za predstavnike građanskih inicijativa, što govori da svemoć SNS-a polako bledi, čak i u manjim sredinama.

Pored toga, SNS sve čini da na različite načine onemogući ili oteža građanima i građanskim inicijativama da učestvuju na izborima za savete mesnih zajednica u pojedinim gradovima i opštinama, koji uskoro treba da uslede.

I ovi izbori za mesne zajednice su pokazale težnju SNS-a da ima totalnu vlast, pa da tako želi da vlada i mesnim zajednicama iako one formalno nisu organ vlasti. Stoga se ne treba čuditi ako ova stranka uskoro odluči da postavi svoje kadrove i za predsednike i zamenike predsednika školskih odeljenja, odnosno razreda.

Zloupotrebom vlasti na ovim izborima, vladajuća partija ide dotle da odmerava snage sa građanima i proglašava pobedu nad njima, zaboravljajući da time urušava svaki princip građanske participacije u političkom i institucionalnom životu ove države.

Skupština slobodne Srbije će, zajedno sa građanima, reagovati na sve zloupotrebe i podržati svaku građansku inicijativu koja želi da se uključi u rad svojih mesnih zajednica, jer je to nivo društvenog organizovanja na kom se direktno dodiruju život građana i neposredno odlučivanje o kvalitetu života u sopstvenom kraju.

Beograd, 12. maj 2021.

Skupština slobodne Srbije

Podeli:

GKP

Kako stojimo sa novim politikama? Kako stojimo sa onim što se obično naziva novim politikama u Novom Sadu? Ima li nade za njih, pošto ih dosta […]Predlog Grupe za konceptualnu politiku prihvatile su samo dve opozicione političke organizacije. Jedna od njih je pokret Ne davimo Beograd, a druga je Demokratska stranka, tačnije, […]„MZ pripadaju političkim partijama, a ne građanima” Jedna od retkih prilika u kojima se gradonačelnik Novog Sada seti da je grad jedinica lokalne samouprave, a ne […]Izbori kao jedan od instrumenata borbe U društvima koja sebe smatraju demokratskim, često se može čuti fraza da su izbori praznik demokratije na kojima građani potvrđuju […]